Ilinger

DERFOR GJØR DET VONDT I TENNENE

Ilinger i tennene kan være et tegn på at tannemaljen din er skadet. Finn ut hvordan det skjer og hvordan du kan unngå maten, drikken og til og med de tilsynelatende uskyldige vanene som kan skade emaljen.

5 ÅRSAKER TIL ILINGER I TENNENE

Årsak # 1: Aggressiv børsting av tennene

Om du børster tennene for hardt eller fra side til side kan skade den hvite emaljen, spesielt ved kanten av tannkjøttet, der emaljen er tynn. Hvis du merker at du sliter ut tannbørstene veldig raskt, bør du kanskje endre litt på teknikken for å beskytte emaljen.

Årsak # 2: Tannkjøttsykdom

Oppbygging av plakk kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake og det kan da dannes lommer i tannkjøttet rundt tannen. Dette gjør området vanskelig å holde rent, og problemet forverres.

Årsak # 3: Tilbaketrukket tannkjøtt

Du har kanskje lagt merke til at tannkjøttet begynner å forsvinne fra tannen. Dette betyr at tannkjøttet trekker seg tilbake og blotter den sensitive tannroten.

Årsak # 4: Tannerosjon (erosjon)

Hvis du regelmessig spiser mat med sterk smak og/eller sur mat og drikke, kan det oppstå etseskader på tannemaljen. Om emaljen slites bort, kan dentinet under den bli eksponert, noe som kan føre til tannfølsomhet.

Årsak # 5: En sprukket tann

En sprekk kan strekke seg fra tannens tyggeflate og ned til roten. Da kan ekstreme temperaturer, spesielt kulde, forårsake ubehag.

4 FIENDER FOR SENSITIVE TENNER

Unngå disse hvis du har tannverk

 

Fiende #1: Kalde ting

Planlegger du å drukne dine sorger (over sensitive tenner) i en skål med iskrem? Tenk om igjen. Emaljen din er som et skjold som beskytter dentinet når kulden treffer tannoverflaten, og hvis den er skadet, gjør kalde ting virkelig vondt. Selv å puste kald luft kan gi den plutselige, ilende følelsen i tennene.

Fiende# 2: Varme ting

Akkurat som du selv ikke ønsker kontakt med kokende vann på huden, tåler heller ikke tennene varme væsker dersom emaljen er skadet.

Fiende #3: Sure ting

Elsker du sitrusfrukter, tomater, sylteagurk og vin? Det gjør ikke tennene dine. Syre tærer på emaljen og gjør tennene svært følsomme.

Fiende #4: Søte ting

En annen kjip skurk er sukker. Bakteriene i munnen din absolutt elsker sukker, og jo mer du spiser, jo mer syre produserer de. Mange av oss er svake for søtsaker, men noen av de verste bandittene å unngå er brus, visse sportsdrikker og juice.

5 MÅTER Å LINDRE ILINGER I TENNENE

1. Børst forsiktig

Følsomme tenner krever ekstra omtanke. Jo hardere du pusser, desto større er risikoen for slitasje på tannoverflaten. Selv om tennene begynner å føles bedre, er det viktig å fortsette å pusse forsiktig med en myk tannbørste. Puss forsiktig rundt kanten av tannkjøttet slik at du ikke fjerner mer tannkjøttvev.

2. Tenk på kostholdet ditt

Prøv å ikke spise for mye mat som inneholder syre, som appelsiner og sitroner, da de gradvis kan tære på emaljen og føre til at dentinet blir eksponert. Denne typen mat kan også forverre følsomheten og forårsake smerte.

3. Ta vare på munnen din

For å få så god munnpleie som mulig, sørg for å bruke riktig teknikk når du pusser tennene og bruker tanntråd for å rengjøre alle deler av munnen grundig.

4. Finn en vennlig tannkrem

Se etter en mild tannkrem som inneholder fluor.

5. Ikke spill helt

Opplever du smertefulle ilinger i tennene? Hvis ja, ikke vent med å gå til tannlegen. Tannlegen din kan gi råd om munnhygiene og tilby fluorbehandling.

VANLIGE SPØRSMÅL OM SENSITIVE TENNER:

QA Text: