Sterke tenner og karies

Er du bekymret for kariesangrep og hull i tennene?

For å styrke tennene og unngå dårlige nyheter hos tannlegen, er det flere ting du kan gjøre for å forebygge munnproblemer. Det er lettere å opprettholde en sunn munn og forebygge karies hvis du forstår hva som forårsaker hull i tennene.

Et hull i en tann betyr at en del av tannen er skadet. Det kan vise seg på ulike måter avhengig av hvor alvorlig skaden er og hvor i munnen den sitter. Vanligvis merkes ingen symptomer før hullet har blitt større. Men hvis og når symptomer oppstår, kan det oppdages på flere måter. Du kan for eksempel lide av ilinger i tennene, tannpine eller mørk misfarging på tennene som ser brunaktige/svarte ut. Ved karies er det til og med noen ganger mulig å se hullet i den berørte tannen. Ofte får man ingen tydelige varselsignaler for karies, som smerter eller hull, og da kan det være at problemet først oppdages på røntgen hos tannlegen. Derfor er det viktig å gå på regelmessige tannlegebesøk.

Du kan forebygge karies. Mineralene i spyttet vårt, som kalsium og fosfat, kan sammen med det beskyttende fluoret som finnes i tannkrem og munnskyll, bidra til å styrke emaljen og beskytte tennene mot skader. Fluor bidrar til å forhindre at karies blir verre.

Prøv også å unngå småspising og å gjøre ting som skader emaljen. Noen eksempler er å ikke tygge på blyanter, åpne forpakninger med tennene og unngå gnissing av tennene eller presse tennene (bite kjevene hardt sammen). Røyking gjør også tennene mer sårbare for skadelige bakterier.

Listerine® tilbyr munnvann som bidrar til å beskytte mot karies for å gi sterkere tenner. Alle munnskyll fra Listerine® i Norge inneholder fluor. Ønsker du en fluorskylling med ekstra fluor finnes.

Vanlige spørsmål om sterke tenner og karies

QA Text: